Monday, 18 April 2011

DSLR camera atau Videocam?

Salam, sejak akhir-akhir ini terlalu ramai yang bertanya kepada saya tentang pemilihan camera yang terbaik untuk rakaman video. Memandangkan kualiti DSLR video yang sangat tinggi dan professional, ramai yang bercadang untuk membelinya hanya untuk tujuan video. Jadi dalam post kali ini, saya ingin menulis dengan ringkas tentang beberapa perkara penting sebelum anda berfikir untuk membeli DSLR untuk video.

Sebelum anda menentukan sama ada ingin membeli DSLR camera atau videocam, anda harus menetapkan dahulu jenis video yang bagaimana ingin anda hasilkan.


1) Jika rakaman video program yang memerlukan recording yang lama (+-sejam), pilihan terbaik adalah Videocam/handycam atau nama-nama lain yang available.

2) Kalau nak buat short movie, wedding videography atau video-video kreatif, pilihan terbaik adalah camera DSLR.Ini kerana walaupun DSLR camera mempunyai kebolehan untuk menghasilkan video yang berkualiti tinggi, ia mempunyai beberapa kelemahan yang menjadikan penggunaannya agak limit. Antara kelemahannya;

1) Tidak boleh record continously dengan lama. Sy ade bace dalam satu forum website dslr videography, camera canon hanya boleh record 20 minutes dan it will spontaneously stops. Tapi boleh sambung record balik sehingga memory card full.

2) Masalah overheat. Jika camera anda overheat, ia akan off. Mungkin pengguna canon 5D Mark II tidak terlalu mengalami masalah ini, tapi setakat sy menggunakan 550D, memang kadang-kadang masalah overheat melambatkan proses shooting.

3) Saiz video footages (saiz file video) yang dirakam sangat besar. Jadi susah untuk disimpan dalam galleri. (kebiasaannya rakaman program akan disimpan)

4) Editing process yang agak leceh. Sebenarnya bukan mudah untuk membuat video. Video 6 minit yang anda tonton biasanya mengambil masa lebih 6 jam untuk diedit dan diproses dengan perfect.

5) Memerlukan equipment tambahan yang lain, seperti stabilizer, lens, tripod, microphone dan lain-lain. Saya dah pernah tulis dalam post yang lepas tentang equipment tambahan yang basic yang perlu ada untuk shooting dengan baik menggunakan DSLR camera.

Ada juga kekurangan-kekurangan lain yang melimitkan penggunaan camera DSLR dalam videography. Videocam atau handycam lebih mesra pengguna, lebih mudah dipegang, saiz yang kecil, fit pada tangan dan stabil, boleh rakam dengan lama, mudah zoom in/out dan lain. Tapi agak kurang dari sudut kualiti berbanding DSLR. Ada juga videocam yang HD dan tinggi kualitinya, tapi harganya sangat mahal. Apa-apapun, saya tetap memilih DSLR camera untuk membuat video kerana terlalu banyak kelebihan lain.

Kesimpulannya, sebelum anda menetapkan untuk membeli camera yang agak mahal, tetapkan benar-benar apa kegunaan anda, keperluan dan produk yang ingin dihasilkan. Selepas anda benar-benar clear tentang ini, rasanya akan lebih mudah untuk decide. Dan jika anda benar-benar ingin membeli DSLR camera untuk video, mungkin boleh panjangkan perbincangan tentang pemilihan camera, equipment, bajet dan lain-lain.

Sekian, harap berguna.

No comments:

Post a Comment